Geschiedenis

Geschiedenis

Alles begon met een eenvoudige soepbedeling in openlucht voor  minderbedeelden, net voor Kerst in december 2011. De visie was om 1000 mensen in nood te bereiken. De inspiratie was het ware Kerstgeschenk onder de traditionele boom te overhandigen aan de mensen in de stad, in asiel-, voedselbedeling-, daklozen- en kansarmen centra. Verschillende Evangelische kerken en organisaties in Antwerpen sloegen de handen in elkaar om het feest rondom de geboorte van Jezus, op een praktische en daadkrachtige manier over te brengen naar de meest kwetsbaren in onze maatschappij.

Zo is het Greatest Gift Festival ontstaan. De soepbedeling werd met uitbundige gospelmuziek aangevuld, allerlei lekkernijen en veel enthousiasme. Het jaar erna groeide dit  uit tot een volwaardig kerstfeest waar minderbedeelden als vips ontvangen werden voor een driegangenmenu en feest.

Vijf jaar later bereikte het Greatest Gift de kaap van 1000 bezoekers en startte op verzoek van de sociale partnerorganisaties, de Evangelische kerken en de gasten zelf, een Paaseditie, het Agape Festival.

Tal van kerken, vrijwilligers, organisaties en enkele bedrijven reageerden op de oproep om een uitdrukking te brengen van Agape.  Dit staat voor het geven van onbaatzuchtige liefde tot de allerzwaksten in de samenleving terwijl er voor de schenkers een kostenplaatje aan vasthangt.

Meer dan de paashaas en de chocolade eitjes, zochten de bezielende participanten om het beste van het beste, een geschenk van genade (Charis) aan hun gasten te geven. Zo blijft het niet bij een maaltijd of eenmalig feest maar verwijst het hen naar de ware betekenis van Pasen: opstanding, een nieuw leven, een nieuwe begin, als bron van inspiratie die ze mee kunnen nemen en heel hun leven lang koesteren.

Tijdens de Coronatijden zocht de organisatie een weg om toch van dienst te kunnen zijn voor de mensen die het nu des te meer nodig hadden. Tijdens de lockdown bracht deze zoektocht ons naar de Evangelische school de Leertuin en Park Spoor Noord in openlucht met voedselbedeling en feestelijke pakketten… Al was het zonder eigen infrastructuur, zonder waarborgen noch vaste subsidies, toch heeft het Greatest Gift- en Agape Festival haar bereik op een miraculeuze manier kunnen verdubbelen.

Het verhaal is niet geƫindigd. Het beste moet nog komen. Onder de visie van Charis-genade-geschenk, is de organisatie op zoek om haar diensten uit te breiden en op een regelmatige basis met dezelfde partners haar gasten te ondersteunen.

Gaat u met ons mee de volgende hoofdstukken invullen?